Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006

#006. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι θα ελεγχθούμε!...

Έμαθα σήμερα για την υπέροχη ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών να ελεγχθούν φορολογικά όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους με τη διαδικασία της περαίωσης, αυτοπεραίωσης, αυτοελέγχου και το κακό συναπάντημα.

Όχι ότι δεν το περίμενα στη χώρα που ζούμε να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά για ακόμη μία φορά το κράτος βάζει τα χέρια του και βγάζει [οικονομικά] τα μάτια του [βλ. και πιο παλιά περί προληπτικών εξετάσεων].

Να πούμε για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά τα ωραία πράγματα: Κάθε φορά που το κράτος μας ξεμένει από μετρητό [ή θέλει μετρητά για πολλούς (πάρα πολλούς) και διάφορους λόγους] βγάζει ένα νόμο βάσει του οποίου όσοι δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά για κάποιες χρονιές πληρώνουν ένα ποσό που καθορίζεται με τύπους, φόρμουλες ή απλά αλχημείες και κλείνουν τα βιβλία. Δηλαδή είναι καθαροί για τα συγκεκριμένα χρόνια με την εφορία. Αυτή η πληρωμή γίνεται σε κάποιες δόσεις και όσο τρέχουν οι δόσεις μπορεί να έρθει ο έφορας και να στην μπουμπουνίσει. Μόλις ξοφλήσεις, όλα καλά και ας μην κρατούσες και καθόλου βιβλία και ας είχες κατακλέψει και όλο τον κόσμο.

Η μόνη λογική για το κράτος πίσω από κάτι τέτοιο είναι η εξής: έχω ένα κάρο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες στην πάροδο των χρόνων με έχουν κατακλέψει. Για να πιάσω τις παραβάσεις τους πρέπει να στείλω δέκα στρατούς ελεγκτών στο δρόμο και αντί να τα μαζέψω εγώ θα τα βάλουν στην τσέπη τους οι ελεγκτές. Οπότε βάζω τους φορολογούμενους να μου δώσουν ένα κομμάτι από τα κλεμμένα με συνοπτικές διαδικασίες και είμαστε όλοι χαρούμενοι [κάτι παρόμοιο δηλαδή με την υποτίμηση της δραχμής πριν μπει η Ελλάδα στο EuroX].

Όσο και αν διαφωνώ με το να βγαίνει λάδι ο κάθε φοροκλέφτης και να νομιμοποιούνται οι αμαρτίες του ενώ ταυτόχρονα αυτός που ήταν συνεπής με τις φορολογικές του υποχρεώσεις πληρώνει ή κερατιάτικα χαράτσια ή πιο πολλά σε κανονικούς φόρους, δεν μπορώ να το αγνοήσω ως γεγονός. Αρκετοί μάλιστα μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία αλλά όχι τόσοι πολλοί όσοι θα ήθελε ο εκάστοτε υπουργός [γιατί πρόκειται για διαχρονική πρακτική].

Έλα όμως που σήμερα μαθαίνουμε ότι οι ελεγκτές θα πάρουν τους δρόμους για να ελέγξουν ό,τι έκλεισε με αυτές τις ρυθμίσεις!!! Δηλαδή και πλήρωσες το χαράτσι ήσουν δεν ήσουν εντάξει με την εφορία για να ξεμπερδεύεις και έρχονται μετά από λίγα χρόνια και σου λένε μια ωραία μέρα ότι δεν ξεμπέρδεψες αλλά...

θα ελεγχθείς!!!!

Και απορώ: δηλαδή βρήκαν οι ρημαδοπολιτικοί μας έναν [θεόστραβο] τρόπο να μαζεύουν κάποια από τα χρήματα που θα έπρεπε να είχαν βρει τρόπους να μαζεύουν υπό ομαλές συνθήκες και έρχονται και τον αναιρούν? Γιατί, αν τελικά αυτό το μέτρο ισχύσει, την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιο μέτρο αυτο-περαίωσης/ελέγχου/κάθαρσης/λύτρωσης ποιος θα πληρώσει? Ε? Ποιος?

Κανείς.

Και καλά, θα μου πείτε πως όσοι είναι συνεπείς θα πρέπει να χαίρονται γιατί προτιμάνε έναν έλεγχο με κάποια ψευτοπρόστιμα από ένα αυθαίρετο χαράτσι.

Αλλά οι ασυνεπείς? Βρέθηκε ένας τρόπος να πληρώσουν κάτιτις και τώρα ξάναμανά θα μένουν ανέλεγκτοι [γιατί σιγά μην ελέγξει κανείς όλους αυτούς - ακόμη και στις Η.Π.Α. ελέγχεται μόλις πάνω από το 1% των υποθέσεων] και όταν ακόμη τους γίνει έλεγχος θα κεράσουν έναν "καφέ" τον ελεγκτή και θα καθαρίσουν. Το κράτος μηδέν εις το πηλίκον.

Τι να πρωτοθαυμάσω? Την ευφυία? Τη συνέπεια?

Μπα, απλά για άλλη μια φορά θα χαρώ που δεν είμαι επιχειρηματίας και θα λυπηθώ συνάμα που κάτι τέτοια βλέπω διαρκώς και δεν τολμώ να γίνω...

#005. Επανάληψη "Παρά Πέντε" μήτηρ download

Διάβαζα πριν λίγες μέρες τη γκρίνια ορισμένων η οποία είχε προκληθεί από [ακόμη μία] επανάληψη επεισοδίου του "Παρά Πέντε". Καθότι και εγώ βλέπω τη συγκεκριμένη σειρά και οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει πολύ, παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση. Σε κάποιο λοιπόν σημείο ένας χρήστης ανέφερε πως αντί να περιμένει πώς και πώς να ολοκληρωθεί η σειρά βλέποντας ένα ή δύο καινούρια επεισόδια το μήνα, θα κατεβάσει στο τέλος της χρονιάς όλα τα επεισόδια και θα τα δει μία και καλή.

Το ερώτημα είναι το εξής: "Απειλεί το internet τις τηλεοπτικές σειρές και τον προγραμματισμό [τηλεοπτικό, οικονομικό κλπ] της τηλεόρασης όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα?"

Κατά τη γνώμη μου ναι. Δεν απειλεί όμως ακριβώς την τηλεόραση και τους σταθμούς της όσο τη βλακεία ορισμένων εκ των στελεχών που δουλεύουν εκεί μέσα.

Όταν το κανάλι ως επιχείρηση που είναι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος της, πρέπει να συνυπολογίζει ότι το κέρδος αυτό προέρχεται από τους πελάτες της. Και μπορεί άμεσα πελάτες να είναι οι διαφημιστικές εταιρείες [αφού αυτές τα ακουμπάνε στα κανάλια] όλοι όμως ξέρουμε πως ουσιαστικά πελάτης και δείκτης τάσης για τα οικονομικά ενός καναλιού είναι ο τηλεθεατής. Δεν μπορείς λοιπόν να μη σέβεσαι καθόλου τον πελάτη σου και να του σερβίρεις ξαναζεσταμένο φαγητό όταν αυτός έχει βάλει τα καλά του και έχει έρθει στο μαγαζί σου για να απολαύσει την σπεσιαλιτέ της ώρας.

Και έως τώρα όλα είναι καλά διότι το "Παρά Πέντε" είναι πρώτο βρέξει-χιονίσει, έχει-δεν έχει καινούριο επεισόδιο. Σου λέει ο άλλος αφού είμαι που είμαι σπίτι θα κάτσω να το δω [έτσι κι αλλιώς και τα άλλα σήριαλ δεν είναι αυτοτελών επεισοδίων οπότε πού να καταλάβεις τι γίνεται]. Επιπρόσθετα, πόσοι από το μέσο τηλεθεατή του σήριαλ ξέρουν να κατεβάζουν τα επεισόδια από το internet [αν έχουν μπει και ποτέ στο internet], έχουν τη διάθεση και την υπομονή να το κάνουν, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και είναι τόσο συνειδητοποιημένοι ώστε να διαμορφώνουν τη δική τους ιδιωτική προβολή αδιαφορώντας για το κανάλι? Σίγουρα απειροελάχιστοι μπροστά στον όγκο των τηλεθεατών της σειράς. Στο μέλλον όμως?

Στο μέλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι σημερινοί τηλεθεατές που είναι εξοικιωμένοι με την τεχνολογία θα είναι πολλοί περισσότεροι τόσο για ηλικιακούς όσο και για τεχνολογικούς λόγους. Οπότε θα είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο το να κατεβάζεις κάποια επεισόδια του αγαπημένου σου σήριαλ και να τα βλέπεις με την άνεσή σου χωρίς διαφημίσεις σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Τι κι αν οι συνεχώς εξελισσόμενες συσκευές εγγραφής δεν αφαιρούν τις διαφημίσεις, δεν το ένα, δεν το άλλο. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι υπολογιστές. Προκειμένου λοιπόν σε πέντε με δέκα χρόνια να μην βλέπουμε υπολογιστή αντί για τηλεόραση καλό θα ήταν τα μυαλά των καναλιών να αρχίσουν να σέβονται τον τηλεθεατή [γιατί καλά με το "Παρά Πέντε" αλλά του χρόνου θα είναι πολύ πιο ωραίο να κατεβάζω κάποιο σήριαλ παρά να στήνομαι μπροστά στο κουτί μην ξέροντας τι μου ξημερώνει] και να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα για τη μορφή και τη διανομή του προϊόντος τους.

Γιατί μια χαρά τα κατάφερναν ως τώρα. Όταν όμως μπορώ να δω τις καλύτερες ξένες σειρές μία μέρα μετά την προβολή τους στο εξωτερικό ή να κατεβάσω ένα σήριαλ και το να το δω μονορούφι μάλλον κάποια καμπανάκια θα πρέπει να χτυπήσουν...