Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2006

#005. Επανάληψη "Παρά Πέντε" μήτηρ download

Διάβαζα πριν λίγες μέρες τη γκρίνια ορισμένων η οποία είχε προκληθεί από [ακόμη μία] επανάληψη επεισοδίου του "Παρά Πέντε". Καθότι και εγώ βλέπω τη συγκεκριμένη σειρά και οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει πολύ, παρακολούθησα με ενδιαφέρον τη συζήτηση. Σε κάποιο λοιπόν σημείο ένας χρήστης ανέφερε πως αντί να περιμένει πώς και πώς να ολοκληρωθεί η σειρά βλέποντας ένα ή δύο καινούρια επεισόδια το μήνα, θα κατεβάσει στο τέλος της χρονιάς όλα τα επεισόδια και θα τα δει μία και καλή.

Το ερώτημα είναι το εξής: "Απειλεί το internet τις τηλεοπτικές σειρές και τον προγραμματισμό [τηλεοπτικό, οικονομικό κλπ] της τηλεόρασης όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα?"

Κατά τη γνώμη μου ναι. Δεν απειλεί όμως ακριβώς την τηλεόραση και τους σταθμούς της όσο τη βλακεία ορισμένων εκ των στελεχών που δουλεύουν εκεί μέσα.

Όταν το κανάλι ως επιχείρηση που είναι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το κέρδος της, πρέπει να συνυπολογίζει ότι το κέρδος αυτό προέρχεται από τους πελάτες της. Και μπορεί άμεσα πελάτες να είναι οι διαφημιστικές εταιρείες [αφού αυτές τα ακουμπάνε στα κανάλια] όλοι όμως ξέρουμε πως ουσιαστικά πελάτης και δείκτης τάσης για τα οικονομικά ενός καναλιού είναι ο τηλεθεατής. Δεν μπορείς λοιπόν να μη σέβεσαι καθόλου τον πελάτη σου και να του σερβίρεις ξαναζεσταμένο φαγητό όταν αυτός έχει βάλει τα καλά του και έχει έρθει στο μαγαζί σου για να απολαύσει την σπεσιαλιτέ της ώρας.

Και έως τώρα όλα είναι καλά διότι το "Παρά Πέντε" είναι πρώτο βρέξει-χιονίσει, έχει-δεν έχει καινούριο επεισόδιο. Σου λέει ο άλλος αφού είμαι που είμαι σπίτι θα κάτσω να το δω [έτσι κι αλλιώς και τα άλλα σήριαλ δεν είναι αυτοτελών επεισοδίων οπότε πού να καταλάβεις τι γίνεται]. Επιπρόσθετα, πόσοι από το μέσο τηλεθεατή του σήριαλ ξέρουν να κατεβάζουν τα επεισόδια από το internet [αν έχουν μπει και ποτέ στο internet], έχουν τη διάθεση και την υπομονή να το κάνουν, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και είναι τόσο συνειδητοποιημένοι ώστε να διαμορφώνουν τη δική τους ιδιωτική προβολή αδιαφορώντας για το κανάλι? Σίγουρα απειροελάχιστοι μπροστά στον όγκο των τηλεθεατών της σειράς. Στο μέλλον όμως?

Στο μέλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι σημερινοί τηλεθεατές που είναι εξοικιωμένοι με την τεχνολογία θα είναι πολλοί περισσότεροι τόσο για ηλικιακούς όσο και για τεχνολογικούς λόγους. Οπότε θα είναι κάτι πολύ πιο συνηθισμένο το να κατεβάζεις κάποια επεισόδια του αγαπημένου σου σήριαλ και να τα βλέπεις με την άνεσή σου χωρίς διαφημίσεις σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που θα σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη.

Τι κι αν οι συνεχώς εξελισσόμενες συσκευές εγγραφής δεν αφαιρούν τις διαφημίσεις, δεν το ένα, δεν το άλλο. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οι υπολογιστές. Προκειμένου λοιπόν σε πέντε με δέκα χρόνια να μην βλέπουμε υπολογιστή αντί για τηλεόραση καλό θα ήταν τα μυαλά των καναλιών να αρχίσουν να σέβονται τον τηλεθεατή [γιατί καλά με το "Παρά Πέντε" αλλά του χρόνου θα είναι πολύ πιο ωραίο να κατεβάζω κάποιο σήριαλ παρά να στήνομαι μπροστά στο κουτί μην ξέροντας τι μου ξημερώνει] και να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα για τη μορφή και τη διανομή του προϊόντος τους.

Γιατί μια χαρά τα κατάφερναν ως τώρα. Όταν όμως μπορώ να δω τις καλύτερες ξένες σειρές μία μέρα μετά την προβολή τους στο εξωτερικό ή να κατεβάσω ένα σήριαλ και το να το δω μονορούφι μάλλον κάποια καμπανάκια θα πρέπει να χτυπήσουν...


1 σχόλιο:

Simos είπε...

Καλά τα λες. Αλλά στο μέλλον κανείς δεν θα κατεβάζει από το ίντερνετ με τη μορφή που το ξέρουμε τώρα.

Ήδη η Vivodi στην Ελλάδα τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα με 500 συνδρομητές με τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω ίντερνετ.

Οι μεγάλες ταχύτητες και η σύγκληση των τηλεπικοινωνιών θα φέρουν την τηλεόραση μέσω ίντερνετ στις συσκευές μας. Και εκεί δεν θα υπάρχει ροή προγράμματος αλλά Pay per view σύστημα (σύστημα το οποίο υπάρχει ήδη στην Αμερική).

Οι συνδρομητές θα τσιμπήσουθν γρήγορα γιατί θα τους προσφέρει σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και περιεχόμενα σε πακέτα που σίγουρα θα θέλουν...

Η τηλεόραση θα πεθάνει με τη μορφή που την ξέρουμε. Φταίνει αυτοί που δεν μας σέβονται, φταίει όμως και η τεχνολογία που έχει άλλα σχέδια για την τηλεόραση αλλά και γενικότερα...

Ζούμε στην εποχή της σύγκλησης!